Vrije basisschool Stapsteen in Mol Sluis sluit tijdelijk de deuren tot vrijdag 26 maart. De sluiting geldt zowel voor de kleuters als de leerlingen van de lagere school.

Deze beslissing werd vrijdagavond 19 maart unaniem genomen door de schooldirectie, de gemeentelijke crisiscel en het CLB.

Met 5 leerkrachten in thuisquarantaine en meerdere besmette leerkrachten kan de school komende week onmogelijk een veilige schoolorganisatie garanderen.

Vrijdagmiddag: klasquarantaine voor 3A en 5 bijkomende leerkrachten

Vrijdagmiddag moest de school nog bijkomend een klasquarantaine invoeren voor de leerlingen van 3A en vijf leerkrachten. Deze beslissing was het gevolg van het contactonderzoek na de melding van een besmette leerling in de klas. Alle leerlingen van 3A werden vervolgens getest, waarbij zaterdagvoormiddag drie extra besmettingen werden geregistreerd.

Vrijdagavond: resultaten testbus

Daarnaast ontvingen we vrijdagavond de 150 testresultaten van de testbus van afgelopen donderdag. Deze hebben geleid tot drie bijkomende besmettingen: twee leerlingen van het 1e en 2e leerjaar en de klasleerkracht van het zesde leerjaar.

Zaterdagmiddag volgde er nog een bijkomende besmetting in het 1ste leerjaar. Alle kleuters hebben een negatieve test afgelegd.

Na een contactonderzoek door het CLB van het zesde leerjaar worden deze leerlingen geïdentificeerd als laagrisicocontact. Dit betekent dat ze niet in thuisquarantaine moeten, maar wel vallen onder de richtlijnen van verhoogde waakzaamheid.

Volgende week dinsdag volgt voor een 150-tal leerlingen (kleuters en kinderen 1ste en 2de leerjaar) een tweede coronatest, wat mogelijk nog bijkomende besmettingen oplevert.

In deze moeilijke en onzekere situatie is een tijdelijke sluiting van één week de enige verstandige beslissing. Deze adempauze is hopelijk voldoende om maandag 29 maart coronavrij te kunnen herstarten.

We roepen alle ouders op om zich in het belang van een veilige herstart strikt te houden aan de specifieke richtlijnen die gelden voor elke kind.

Afstandsonderwijs

Onze leerkrachten doen hun uiterste best om tijdens deze schoolsluiting afstandsonderwijs aan te bieden. Elke leerkracht werkt voor de eigen klas gepaste initiatieven uit.

Enorme impact

We beseffen dat deze verregaande beslissing een enorme impact heeft en volgende week voor de ouders mogelijk tot moeilijke opvangsituaties leidt. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen maakten het evenwel noodzakelijk om het oplopende aantal besmettingen kordaat te stoppen.

De school hoopt op begrip bij de ouders en heeft het volste vertrouwen dat iedereen strikt de richtlijnen opvolgt. Alleen kan de school op maandag 29 maart veilig herstarten en deze moeilijke periode achter zich laten. Foto Stapsteen : in betere tijden - archief.